A szörny kritika (Lake Placid, 1999)

Mozgókép-blog

A szörny (Lake Placid) egy humoros kis creature feature egy óriási ragadozóról és az őt kereső lökött csapatról.

Sztori

A Maine-ben található Black Lake egy rendkívül békés kis tó hírében áll, amíg egy rutinmunka során egy ismeretlen óriás ragadozó brutálisan nem végez a búvárral. A rend őreiből és a helyszínre érkező tudósokból egy szedett-vedett csapat áll össze, akinek célja megfékezni a vérszomjas szörnyeteget.

A szörny rövid kritika

A Lake Placid nem éppen egy hardcore horrorfilm. Itt-ott ugyan felbukkan benne némi gore és schlock, de ezek folyamatosan morbid poénokkal vannak tálalva, ráadásul a film inkább a parodisztikusra vett figurák ütköztetéséből fakadó humorra koncentrál. A sztori nem húzza az időt, nem igazán bonyolítja magát és hála istennek a klisés drámai húzásokat sem erőlteti. Ez utóbbi döntésnek, illetve a kiváló színészi játéknak köszönhetően a karakterek és a kapcsolatrendszerük egész jól működik. Pedig a főbb figurák is csak egydimenziós alakok, akiknek egy-egy jellemző tulajdonságát maxolták ki, viszont ez a jópofa alakításoknak köszönhetően nem válik negatívummá.

Oliver Platt színes és lökött karaktere mondjuk lehet, hogy valakinek már sok lehet, de Bridget Fonda például tökéletes egyensúlyt vitt az idegesítően csipákoló, de amúgy irtó cuki figurájába. Ugyanez igaz a mogorva seriffet alakító Brendan Gleesonre, aki sajátos hétköznapiságot adott a karakternek.

Az is pozitívum, hogy a film a spielbergi utat választotta és a magyar címszereplő csak nagyon keveset volt a vásznon – így viszont megjelenése sokkal hatásosabb volt, tevékenysége és megvalósítása pedig ügyesen lett megoldva. A készítők különösen jó munkát végeztek a praktikus effektekkel, de a CGI is rendben volt.

Összességében véve nagyon pozitív élmény volt a Lake Placid. A néha morbid, néha szeleburdi humorú megközelítés jól működött, ahogy a parodisztikusra vett figurák is az őket alakító karizmatikus is az ügyes színészek miatt. Ráadásul “a szörny” is jól sikerült. Kellhet ennél több?

Stáblista

  • Eredeti cím: Lake Placid,
  • kiadás éve: 1999,
  • műfaj: kalandfilm, vígjáték, horror,
  • rendezte: Steve Miner,
  • írta: David E. Kelley,
  • főszerepben: Bridget Fonda, Bill Pullman, Oliver Platt, Brendan Gleeson, Betty White,
  • zene: John Otthman,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.