Mérges pókok kritika és előzetes (Eight Legged Freaks, 2002)

Mozgókép-blog

A Mérges pókok alapszituja az, hogy egy klisé amerikai kisvárost ellepnek a gyilkos óriáspókok. Tökéletes felütés egy aprópénzes ZS-filmnek, igaz? Nos, ez az alkotás 30 millió dollárból készült.

Sztori

Az arizonai Prosperity egy álmos kis bányászváros. Egy nap egy mérgező vegyi anyagokat tartalmazó hordó zuhan egy tóba, amely brutális mutációt okoz a közeli pókfarm nyolclábú látványosságai körében. A hatalmasra nőtt pókok armadája megtámadja a várost és a felkészületlen lakókat…

Mérges pókok előzetes

Mérges pókok kritika

A Mérges pókok elég béna magyar cím, mert az eredeti Eight-Legged Freaks, azaz “Nyolclábú dögök” remekül utal az alkotás humoros jellegére. Mert a Mérges pókok még csak meg sem próbál komoly horror lenni, hanem parodisztikus akcióvígjáték irányba megy el. Annak pedig elég jól sikerült. 

Chris Stuckmann remekül összefoglalta a helyzetet: ez nem egy drámai szörnyfilm (mint amilyennek például a modern amerikai Godzilla-filmeket… szánták eredetileg), hanem a klasszikus ötvenes évekbeli creature feature-ök paródiája. (Konkrétan a filmben fel is bukkan az 1954-es Them! egy jelenete, amely az egyik háttérben lévő tévén fut.) 

A faék egyszerűségű, komolyanvehetetlen sztori azért van, hogy legyen; az egydimenziós karaktereket játszó színészek szimpatikusak, karizmatikusak és benne vannak a buliban; a pókok megvalósítása pedig abszolút eltúlzott és irreális, ugyanakkor technikai színvonalon NAGYON jó a film korához, illetve a költségvetéshez képest. A horror inkább csak egy-egy kikacsintós vagy lökött poén erejéig jelenik meg, gore-ra ne számíts, viszont az egész filmet áthatja egy ökörködős, bájosan lüke stílus. A két főszereplő, Kari Wuhrer és David Arquette különösen jó: Wuhrert a jóisten is badass akcióhősnőnek teremtette, Arquette jópofa, a köztük lévő kémia pedig egész jól működik. Ráadásul még a tempó is jó, a játékidő is kellően rövid, illetve a zenei aláfestés is hangulatos.

Sok évvel az első megtekintés után nemrég újból nekiültem és nem csalódtam. Ez egy bájos parodisztikus vígjáték, aminek élveztem a humorát, a hangulatát és tetszett a látványvilága is. Vajon mit hiányolhat belőle a közönség? A gore-t, a horrort vagy a morbidabb, merészebb humort? Mindenesetre én csak ajánlani tudom. 

Stáblista

  • Eredeti cím: Eight Legged Freaks,
  • kiadás éve: 2002,
  • játékidő: 99 perc,
  • műfaj: akciófilm, kalandfilm, vígjáték,
  • rendezte: Ellory Elkayem,
  • írta: Ellory Elkayem, Randy Kornfield, Jesse Alexander,
  • főszerepben: Kari Wuhrer, David Arquette, Scott Terra, Scarlett Johansson, Doug E. Doug, Rick Overton, Leon Rippy,
  • zene: John Ottman,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük