Nekrotronic

Nekrotronic kritika

Mozgókép-blog

A Nekrotronic a Wyrmwood alkotóinak parodisztikus hangulatú sci-fije.

Sztori

Howard (Ben O’Toole) egy szippantóskocsival járja az utcákat állandóan a mobiljába temetkező kollégájával, Rangival (Bob Savea). Egy nap véletlenül a démonok és démonvadászok közötti háború kellős közepén találja magát, amelynek egyik fő hadszíntere az Internet.

Nekrotronic kritika

Szóval a Nekrotonic egyik sztorieleme az, hogy a pokoli teremtmények képesek lelkeket rabolni egy mobil appon keresztül, illetve le tudnak töltődni az internetre csatlakozó okostelefonok felhasználóiba. Ehhez társul még rengeteg, a régi B/Zs-filmek hangulatát megidéző, tákolt jellegű díszlet, egy feltűnően Robert Downey Jr.-ra hajazó főszereplő (ami ebben a kontextusban hatalmas pozitívum) és egy hatalmas adag fantasy / sci-fi klisé. Van itt minden: a kötelező kiválasztott vonal, a gonosz ellen harcoló badass csapat, urban fantasy környezet, családi melodráma, Szellemirtók-, Mátrix-, Neuromancer elemek stb. És akkor ez az egész katyvasz nyakon van öntve egy jó adagnyi humorral, ami időnként lüke, időnként morbid, de legalább végig öntudatos marad. 

Viszont a Wyrmwoodhoz képest a Nekrotronic egyenetlenebb színvonalú film. A világ sokkal komplexebb, ahogy a szereplők közötti kapcsolatrendszer is – viszont az alapelemek mind jól ismert klisék, amelyeket a film nem mindig tud eléggé kiforgatni. Szigorúan nézve két szék között a pad alá esik a film: szándékos kisszerűsége és B-jellege miatt urban fantasy akciófilmnek nem elég nagyszabású, a parodisztikus megközelítése és morbid humora pedig nem mindig tud pluszt adni a felhasznált klisékhez.

Viszont azt sem érzem helyénvalónak, hogy ennyire szigorúan ítéljem meg a filmet. Hiszen hibái ellenére van benne elég humor, ambíció, helyén kezelt fanservice és öntudatosság is. És hogy haragudjak egy olyan filmre, amiben az óriási erejű plazmaágyú csöve teljesen nyilvánvalóan egy mosógép dobja? Habár például a John Wick-filmek vagy a Deadpool sikeressége, vagy egyáltalán a Blade Runner 2049 és a Dűne elkészülte arra utal, hogy a közönség vevő a merészebb alkotásokra is, a stúdiók még mindig inkább a biztonsági játékra és politikai korrektségre törekszenek a nagyobb költségvetésű filmek vonalán. A Nekrotronichoz hasonló apró ambíciózus műfajkeverő filmekre hatalmas szükség van. Hogy miért? Mert ezek az alkotások tudják megzavarni a pénz- és statisztika központú mainstream filmipar állóvizét.

Szóval a Nekrotronic egy rétegfilm,

amely megérzésem szerint

  • egyenetlensége ellenére vagy megnyeri a nézőjét lökött humora és morbid bája miatt vagy
  • kliséi, erőteljes B-vonalas megoldásai és vígjátéki megközelítése miatt unalmas és fárasztó élmény lesz a nézőnek.

DaemonRunner rövidfilm

Stáblista

  • A kiadás éve: 2018,
  • műfaj: akció, horror, vígjáték,
  • játékidő: 99 perc,
  • írta: Kiah Roache-Turner, Tristan Roache-Turner,
  • rendezte: Kiah Roache-Turner,
  • főszerepben: Ben O’Toole, Caroline Ford, Tess Haubrich, Epine Bob Savea, Monica Bellucci, David Wenham,
  • zene: Michael Lira,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.