beyond the rising moon

Beyond the Rising Moon kritika

Mozgókép-blog

A Beyond the Rising Moon egy igazi B-kategóriás, űrhajós / disztópikus csiszolatlan gyémánt ’87-ből.

Sztori

Amikor fény derül egy rég letűnt civilizáció által hátrahagyott űrhajó létezésére, megindul a hajsza a tulajdoni jogok megszerzésére. Az egyik „érdekelt fél” Pentan (Tracy Davis), a vállalati kémkedés céljából létrehozott mesterséges ember, aki egy kisstílű pilóta (Hans Bachmann)segítségével próbál megszabadulni befolyásos uraitól.

Beyond the Rising Moon rövid kritika

 • Disztópia, ahol a hatalom a kegyetlen óriáscégek vezetőinek a kezében van? Pipa.
 • Versenyfutás az idővel a MacGuffin megszerzésére? Pipa.
 • Badass női főszereplő? Pipa.
 • Laza erkölcsű pilóta, akinek azért helyén van a szíve? Pipa.
 • A mesterséges ember öntudatra ébredése? Pipa.
 • A költségvetésen messze túlnyúló ambíciók megmosolygtatóan elavult, ugyanakkor mégis igényes és hangulatos látvánnyal? Pipa.
 • Félamatőr színészi játék? Pipa.

Hiába a nyolcszázötven kliséből álló forgatókönyv, az elavult látvány vagy a bénácska színészi játék, a Beyond the Rising Moon eredeti változata egy igazi kis gyöngyszem a nyolcvanas évekbeli B-filmek rajongóinak számára.

A filmet százperezer dolláros költségvetésből forgatták zöldfülű, ám ambíciózus fiatalok stúdiótámogatás nélkül – a rendező és producer ugyan 2007-ben újravágta és „modernizálta” a filmet, a ’87-es eredeti verzióban megörökített korszellem adja az alkotás igazi értékét. Napestig lehetne sorolni a hibáit vagy hiányosságait, egy ilyen darabnál az a kérdés, hogy az első néhány percben el tud e kapni az atmoszférája: a Beyond the Rising Moon pedig ezen a téren remekül teljesít. Zenéje hangulatos, miniatűrjein és díszletein látszik a rengeteg befektetett munka, ráadásul a főszereplő Tracy Davis megkapó karizmája is sokat segített a helyzeten.

Ha vevő vagy a filmgyártás ezen szegletére, érdemes tenned egy próbát ezzel a félig-meddig elfeledett darabbal.

Eltérő verziók: Beyond the Rising Moon és Outerworld

Megjegyzés: Youtube-on fellelhető mindkét verzió a filmből, azonban a hosszabb és lassabb 1987-es darabot ajánlom. A 2007-es felújított változat egyfajta identitászavaros hibrid: egykori készítői lehetőséget kaptak arra, hogy újravágják és CGI segítségével javítsák az egykori hiányosságokat, ez azonban rontott a hangulati tényezőn. Az újrázás hivatalosan „Outerworld” címen fut, körülbelül 80 perces.

Pörgősebb lett, tolakodóbb zenét kapott, egy fontos sztorielemet megváltoztattak az olcsó és bugyuta hatásvadászat kedvéért, ráadásul a már a 2007-ben is elavultnak tűnő CGI és az eredeti miniatűrmunka vegyítése nem sikerült jól. Ugyanakkor a két változat különbségei jól reprezentálják az alkotói szemlélet változását is. Kicsit olyasmi a helyzet, mint George Lucas vagy Ridley Scott esetében – az eredeti változattal elégetlen alkotók évtizedes távlatokból tértek vissza a művekhez és elkezdtek változtatgatni rajtuk. Lucas folyamatosan kisebb-nagyobb változtatásokat eszközölt a Star Wars filmeken, Scott pedig megosztó (borzasztó)előzményfilmeket kezdett gyártani az Alien-sztorihoz.

Ami viszont szerencse, hogy a 2007-es verzió DVD megjelenéséhez készült egy kis werkfilm is, amely röviden bemutatja a film készítésének körülményeit – hasznos, érdekes darab, mindenféleképpen ajánlom a megtekintését.

Beyond the Rising Moon előzetes

Stáblista

 • A megjelenés éve: 1987 (1994),
 • játékidő: körülbelül 100 perc (eredeti változat),
 • műfaj: sci-fi, kalandfilm, akciófilm,
 • írta, rendezte és fényképezte: Phillip J. Cook,
 • főszerepben: Tracy Davis, Hans Bachmann, Michael Mack, Ron Ikejiri,
 • zene: David Bartley,
 • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük