új múlt hugh jackman

Új múlt kritika

Mozgókép-blog

Új múlt? Inkább Reminiscence about the Strange Days.

Szinopszis

Bannister és Watts (Hugh Jackman és Thandiwe Newton) abból élnek, hogy egy speciális módszerrel segítenek ügyfeleiknek újból átélni emlékeiket. Egy nap egy gyönyörű nő ( jelenik meg náluk, aki valósággal rabul ejti Bannistert (Rebecca Ferguson).

A Westworld-kapcsolat

Egészen pofásnak tűnt az Új múlt előzetese, egészen addig, amíg fel nem bukkant a „Westworld alkotóitól” szöveg, ahol feljajdultam.

Nem szeretem a Westworldöt. Nagyon jól néz ki, színészei is jók, az elején pedig engem is elkapott a nagy „rejtély”… aztán pukkant a lufi és megcsapott a benne lévő állott, büdös levegő illata. A felszínen szép, de valójában kliséhegyekből, időhúzásból és túlcsavarásból építkező sorozat, ami nagyon okosnak akar tűnni, de a nyúlt ötletekkel nem tud mit kezdeni, igazából nem nagyon tart semerre.

Vagyis de: a folyamatos hatásvadászat irányába.

Új múlt rövid kritika

Az Új múlt egy fokkal jobb lett, de még így is csak árnyéka annak a filmnek, amiből a legtöbb elemet vette át – ez az 1995-ös A halál napja. Rengeteg a hasonlóság: emlékek újrajátszása és rögzítése, egy femme fatale miatt megszállottá vált, szétesett férfi főszereplő, egy tökös női társ a maga súlyos hátterével, a rejtélyes femme fatale, egy szikrára váró lőporos hordóra emlékeztető feszült társadalmi helyzet. Az viszont az Új múlt becsületére válik, hogy története teljesen más irányt vesz, karakterívei teljesen eltérőek, társadalmi problémáit pedig egy új, érdekes és ötletes helyzetre alapozza. A film tulajdonképpen egy sci-fi elemekkel feltuningolt, melankolikus, hangulati téren erős neonoir krimi. (Amelynek története a sci-fi elemek nélkül is működött volna.)

Ahogy az előbb említett sorozat, a film szintén nagyon jól fest, a hangulatteremtés jól működik és a színészei is többnyire jók – különösen Thandiwe Newton nyújt erős alakítást. Hugh Jackman viszont egy kicsit felemás érzésem volt: papíron remek választás egy kiégett “nyomozó” szerepére, igen jól is játszott, ugyanakkor egy kicsit túl… férfiasnak találtam a figurájához – a színész erős karizmája és karaktere töketlensége valahogy ellentétes volt. De ez nem feltétlenül negatívum. Sőt, jobban belegondolva…

A korlátozott játékidő és a fókuszáltabb cselekmény miatt szerencsére kevesebb hibát örökölt az Új múlt a Westworldből, mint vártam volna, de azért így is vannak problémák. Sok az üres szövegelés, jelen van némi időhúzás, logikailag is vannak gondok, ráadásul az emlékek között való ugrálás ellenére elég faék a cselekmény. Ez a faék pedig most éppen neonoir klisékből áll, így kiszámíthatóvá válik.

Az Új múlt amolyan tisztes középszer. A produkciós minőség audiovizuális téren magas, hangulata erős, színészei jól játszanak, a felszín alatt viszont egy ismerős történet lapul. És a szövegelés is igen bárgyú néha.

Új múlt magyar szinkronos trailer

Credits

A film 2021-ben jelent meg, eredeti angol címe „Reminiscence”. Műfaja krimi / sci-fi, stáblistával együtt 116 perc hosszú. Forgatókönyvírója és rendezője Lisa Joy, zenéjét Ramin Djawadi szerezte. Főszereplői: Hugh Jackman, Thandiwe Newton (a színésznő ezzel a filmmel váltott vissza eredeti nevére) és Rebecca Ferguson, mellékszerepben pedig feltűnik Cliff Curtis, Daniel Wu és Natalie Martinez is. IMDB link.

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük