Godzilla Kong ellen rövid kritika és előzetes

Mozgókép-blog

A Godzilla Kong ellen egy ismerős elemekből álló, korrekt látványfilm.

Sztori

Godzilla újbóli megjelenésével elkerülhetetlenné válik a Konggal való összecsapás, mely hatalmas pusztítással jár.

Godzilla Kong ellen

Szóval a filmben elég látványos csörtéket kapunk Godzilla és Kong között, most sem a mennyiségre, sem a minőségre nem lehet panaszunk. Sőt, az egyik (vagyis tulajdonképpen két) összecsapás döbbenetes módon FÉNYES NAPPAL játszódik. Elképesztő előrelépés az átlag látványfilmes trendhez képest. A film sztorija két szálon fut, az egyik a látványosabb, a másik a viccesebb, ezek pedig a film harmadik harmadában egy óriási csörtében találkoznak. A színészek korrekten játszák el a nem túl kidolgozott karaktereiket: előbbi szálon nagy kék és barna szemekkel néznek komolyan, a másikon pedig inkább karizmából oldják meg a színészek a humor dolgot.

A történet viszont sajnos a “megszokott” módon megint buta és lapos az emberi oldalon. Szerencsére nem annyira túláradóan, feleslegesen drámai módon buta, mint az előző Monsterverse filmben; nem is annyira agyzsibbasztóan, agresszívan és arrogánsan buta, mint egy Michael Bay-féle Transformers filmben; és nem is annyira lélektelenül, üresen buta, mint a Függetlenség napja (folytatásban) rókabőrben. Egyszerűen csak klisés és kapkodós, ráadásul az emberi karakterek sajnos továbbra is eléggé semmilyenek.

Azonban a Godzilla Kong ellen sokkal jobb arányt hoz az elődjénél és most jóval több látványt, akciót vagy egyáltalán kaiju-jelenetet kapunk, illetve a súlytalanabb emberi oldal is egy kevésbé van útban az erőltetett dráma nélkül. A kaijuk közül most Kong kap nagyobb teret, sőt, tulajdonképpen ő a film legkidolgozottabb (és a legjobb, őszintén szimpatikus) karaktere. Az EW-nek adott interjújában Adam Wingard rendező ki is emelte, hogy filmjében végre szerepelnek az emberek teljesen mellőző, csak a kaijukra, mint karakterekre fókuszáló jelenetsorok is, ez pedig valóban nagy pozitívumot jelent.

A látvány szép, jó, minőségi, a hangulaton pedig sokat dob Tom Holkenborg (Junkie XL) jól eltalált score-ja is. A harcok dinamikája, hossza, koreográfiája és nézőpontja is rendben volt. Különösen tetszett a neonfényben úszó hongkongi csatatér.

Ambivalencia

Egy kicsit ambivalensek az érzéseim a sztori, illetve főként a karakterek túlzott kritizálása kapcsán. Ennek egyik oka az, hogy sok általam látott kaiju-filmben (amibe a Godzilla filmek körülbelül kétharmada is beletartozik) a történet és az emberi oldal összességében véve vagy teljesen semleges töltelék, vagy nem is túl jó. Elvégre is a kaijuk, illetve a csörtéik állnának a műfaj középpontjában.

Vagy talán mégsem? Hiszen a MonsterVerse-ben is találunk érdekes karaktereket, kivétel nélkül mellékszereplőként. A Kong: Skull Islandben rögtön hármat is, a Godzillában pedig ott volt Bryan Cranston figurája. A japán filmekben pedig számos érdekes, jól kidolgozott karakter bukkan fel: például már az eredeti, 1954-es Godzilla zsenialitását is az emberi oldal adja (bár az nem is éppen egy franchise darab, hanem egy nyomasztó, súlyos, valós eseményeket kommentáló, kegyetlen katasztrófafilm). De ott van például a 2016-os Shin Godzilla főszereplője, a helyzetmegoldó vezető Rando Yaguchi, az önmagában kétkedő pilóta Akane Yashiro, a Godzillát megértő Miki Saegusa, az egész Biollante-sztori (és a badass Goro Gondo), vagy a bölcs, lényegrelátó tudós Dr. Kyohei Yamane. A kilencvenes évekbeli Gamera-trilógia is a kiválóan eltalált humán-kaiju egyensúly miatt sikerült olyan jól.

Te mit gondolsz erről? Írd meg kommentben!

Godzilla Kong ellen előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Godzilla vs. Kong
  • műfaj: akciófilm, sci-fi,
  • játékidő: 113 perc,
  • megjelenés éve: 2021,
  • írta: Terry Rossio, Michael Dougherty, Zach Shields, Eric Pearson, Max Borenstein,
  • rendezte: Adam Wingard,
  • főszerepben: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Julian Dennison
  • zene: Tom Holkenborg (aka Junkie XL),
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.