Synchronic kritika és előzetes

Mozgókép-blog

A Synchronic egy hatásos, emberközeli scifi-horror a tehetséges Moorhead/Benson alkotópárostól.

Sztori

Steve (Anthony Mackie) és Dennis (Jamie Dornan) két New Orleans-i mentős és jóbarát. Mindketten súlyos problémákkal küzdenek a magánéletükben, ráadásul ezzel egyidőben egy furcsa hatással bíró drog szedi áldozatait, amely az ő életükre is hatással lesz.

Synchronic kritika

A Synchronic nehéz film.

Depresszív atmoszférája elkap és nem ereszt, történetének lineáris jellegét éles ugrások és hirtelen bevágások törik meg, ráadásul a sztori középpontjában álló “rejtélyt” emberközeli és átélhető léptékkel ábrázolja. A tempó lassú, a film nem kapkod.

A drámai vonal sem éppen könnyű. Felmerül a házasság, a gyereknevelés és a halandóság kérdése is, amelyekkel a film esendő, de szimpatikus karaktereken keresztül foglalkozik. A hangulatteremtés mellett a színészi játék is zseniális, Anthony Mackie és Jamie Dornan is hatalmasat alakítanak. Nem látványos a játékuk, de hihetetlenül megkapó és mély.

A film a scifi aspektust egy misztikus, lowtech irányból közelíti meg. A szürreális eseményekhez kevés magyarázatot kapunk, látvány és akció helyett inkább feszült, nyomasztó pillanatokat kapunk. A Synchronic horror-jellege ebből fakad, és nem a gore-ból. (Ami egyébként csak mérsékelt mennyiségben bukkan fel a filmben.)

Csak ajánlani tudom ezt az alkotást. A színészek fantasztikus munkát végeztek jól felépített karaktereik életre keltése során, az atmoszféra nyomasztó, a rejtély érdekes, a drámai töltet pedig hatalmasat üt. Nem a logika és racionalitás, hanem a misztikum, az ismeretlen scifije ez a darab.

Synchronic előzetes

Stáblista

  • kiadás éve: 2020,
  • műfaj: dráma, sci-fi, thriller,
  • írta: Justin Benson,
  • rendezte: Justin Benson és Aaron Moorhead,
  • főszerepben: Anthony Mackie, Jamie Dornan, Katie Aselton, ALly Ioannides,
  • zene: Jimmy LaValle,
  • fényképezte: Aaron Moorhead,
  • a film IMDB linkje.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.