oxigén

Oxigén kritika és előzetes

Mozgókép-blog

Az Oxigén egy kiválóan sikerült, hatásos sci-fi kamaradráma.

Sztori

Egy nő emlékek nélkül ébred fel egy kriokapszulában. Rá kell jönnie, hogy hogyan került oda és miként szabadulhat ki, mielőtt elfogyna az oxigéntartalékja. Az idő pedig egyre csak rohan…

klausztrofób hangulat

Oxigén kritika

Egy ideje már igen kellemetlen érzéssel tölt el, ha egy jó ötlettel indító sci-fi elején felbukkan a Netflix logó, balsejtelmem azonban most alaptalan volt. Az Oxigén ugyanis drámai szinten és sci-fiként is kiválóan működik.

oxigén

A film elkerüli a zárt helyen játszódó sci-fik leggyakoribb hibáját, az időhúzást és végig feszült, érdekes marad. A sztori ugyan javarészt sci-fi klisékből épül fel, de kiválóan van felépítve és a feszültség fokozása érdekében a fordulatokat is türelmesen, mértékkel kezdi el adagolni. 

Melanie Laurent egyszerűen zseniális a szerepben. Kiválóan átadja karaktere rettegését, túlélővágyát és motivációját, a drámai töltet nagyot üt alakításának köszönhetően.

mélanie laurent oxigén

Alexandre Aja profin tartotta fenn a kellemetlenül feszült, klausztrofób hangulatot, és horrorfilmes háttere miatt már szinte kötelezően bekerült az alkotásba 1-2 üdítő jumpscare is. A legtöbb horrorfilmnél negatívumként kezelem a jumpscare-t, mint eszközt, mert olcsó, gagyi hatásvadászatnak tartom mélység nélkül. Aja viszont jól használta, visszafogottan, és csak úgy, hogy hozzájáruljon a film által nyújtott érzelmi hullámvasút hatásosságához. Habár nem horror a film, készülj úgy, hogy thrillernek elég para. A klausztrofób hangulatot jó ütemezéssel törték meg a pillanatnyi szusszanást biztosító jelenetfoszlányok is. A film egészére jellemző a fantasztikusan igényes, szép operatőri munka, és a zenei aláfestést is csak dícsérni tudom.

labirintus

Negatívumként csak egy-két logikai dolgot tudnék felhozni a filmbéli technológia kapcsán. Ugyanakkor kellően elkapott az alkotás flowja, hogy ne érezzem szükségét a túlagyalásnak – ezt inkább tartogatom a Goyer/Kurtzman/Bay jellegű zsenik műveinek.

Összességében véve az Oxigén egy remek sci-fi. Egyes elemeiben ismerős lehet, de kiválóan építették fel a történetét, hangulata megkapó és rendkívül feszült, Melanie Laurent pedig zseniális munkát végzett a főszerepben.

oxigén szint

Oxigén előzetes

Stáblista

 • Eredeti cím: Oxygène ,
 • ország: Franciaország,
 • kiadás éve: 2021,
 • műfaj: dráma, thriller, sci-fi,
 • játékidő: 100 perc,
 • rendezte: Alexandra Aja,
 • írta: Christie LeBlanc,
 • főszerepben: Mélanie Laurent, Malik Zidi, Mathieu Amalric,
 • fényképezte: Maxime Alexandre,
 • zene: Robin Coudert,
 • a film IMDB oldala.
oxigén

Oxigén online

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.