rhona mitra végítélet

Végítélet kritika

Mozgókép-blog

A Végítélet az egyik kedvenc bűnös élvezetem: majd szétrobban a megmosolyogtató B-kategóriás energiától, egyetlen eredeti pillanata sincs, viszont mivel meglepő módon korrekt költségvetésből készült, ami látszik decens audiovizuális és technikai színvonalán.

Sztori

Amikor egy halálos vírus elszabadul, áthatolhatatlan fallal veszik körül Nagy-Britannia északi részét és magára hagyják az embereket. Évtizedekkel később a vírus újra felbukkan, ezért a vérprofi Sinclair (Rhona Mitra) vezetésével beküldenek egy csapatot a karanténzónába, hogy ellenszert találjanak, mielőtt elszabadul a pokol.

Végítélet rövid kritika

A Végítélet sztorija minden elemét valamilyen klasszikus akciófilmből nyúlta, de annyira nyilvánvaló, szégyentelen és öntudatos módon, hogy nem lehet haragudni rá.

Mert itt aztán tényleg minden van. Egysorosokból jócskán betárazott kőkemény és dögös katonacsaj. Vírusos háttér, ami néhol zombifilmekre hajaz. Alapszitu A menekülés New Yorkból, némi Aliens körítéssel. A nyolcvanas évekbeli Mad Max-klónok háborodott, ripacs rosszfiúi. Random középkori vár lovagokkal. Autós üldözés… nem olcsó Mad Max-klón módra. És mindez egy csomó sötét humorral, illetve vérbő darálással tálalva. Jó étvágyat.

Viszont ugye az a furcsa, hogy ez a film pénzből készült, így például egész pofásan fest, díszletei nagyon menők, és úgy az egészen érződik, hogy lehetett eleget költeni a színvonalra. Viszont éppen ebből fakad az első, nézői ízléstől függő hibája: a magasabb produkciós színvonal némileg szembemegy a nagyon B-kategóriás sztorival, ami egyfajta hiányérzetet kelthet – trash a lelke, de nem érződik annak.

Rhona Mitrát meg az atyaúristen is ilyen szerepekre teremtette. Dacos pókerarca és kissé monoton beszédstílusa miatt lehet, hogy drámai skálája korlátozott, de erős karizmája, vonzó megjelenése, karakteres vonásai, kellemes orgánuma és akcentusa miatt tökéletes választás volt erre az akcióhős szerepre. (Kár, hogy nem készült vele normálisabb Tomb Raider adaptáció, amikor a megfelelő korsávban volt – pedig még hivatalos Lara Croft reklámarc is volt a karrierje elején). 

A film második negatívuma viszont sajnos elég objektív: az akciójelenetek vágása. A Végítélet sajnos a poszt-Jason Bourne időszak szülötte, akciójelenetei pedig az akkori trendnek megfelelően agyon vannak vágva – néha zavaró és ügyetlen módon. Harmadjára az erőteljes logikai zökkenőket kell említenem, amik néha azért elég erősek voltak.

De ettől még igazi lökött bulifilm a Végítélet, olyan akciófilm, amit nem szabad komolyan venni. Bűnös élvezet, imádom. Remélem, te is.

Végítélet előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Doomsday,
  • a megjelenés éve: 2008,
  • műfaj: akciófilm, sci-fi, thriller,
  • hossz: 113 perc,
  • írta és rendezte: Neil Marshall,
  • főszerepben: Rhona Mitra, Bob Hoskins, Adrian Lester, MyAnna Buring, Sean Pertwee, Malcolm McDowell, David O’Hara, Alexander Siddig, 
  • zene: Tyler Bates,
  • fényképezte: Sam McCurdy,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük