overlord

Overlord kritika

Mozgókép-blog

Az Overlord egy jól sikerült high-concept második világháborús témájú akcióhorror.

Sztori

Egy csapat katonát dobnak be az ellenséges vonalak mögé a normandiai partraszállás idején, hogy semmisítsenek meg egy radarzavaró állomást. Célpontjukhoz érve azonban egy másik, sokkal gonoszabb célú létesítményt is találnak…

Overlord kritika

Az Overlord egy érdekes kis műfaji mix, amely egy horrorisztikus vonallal bővíti a sztori kiindulópontjaként szolgáló kisszerűbb második világháborús akciót. Igazából mindenből van benne egy kicsi: klasszikus D-Day káosz a frontvonal mögött, kemény és véres akciójelenetek, kiégett vs idealista katonák, náci kegyetlenkedés, [spoiler]horror(klisék) és így tovább.

A forgatókönyv nem lett különösebben mély, ám a nem túl bonyolult történet kellőképpen pörgős és akciódús lett, hogy ezt ne legyen probléma. A karakterek elég egyszerűek voltak, amit a kiváló színészi játék kompenzált – akár a pozitív, akár a negatív karakterekről volt szó. A legemlékezetesebb alakításokat Mathilde Ollivier és Wyatt Russell hozták: Ollivier remekül keltette életre a James Cameron-i nő főszereplőt, Russell pedig egy furcsa, nehezen körülírható, fájdalmas sötétséget adott karakterének. John Magaro is remekelt a fekete humorú dumagép szerepében.

A film legnagyobb erőssége a fantasztikus hangulat volt. A díszleteket és a képi világot tökéletesen eltalálták, ráadásul az akciójelenetek is kiválóan sikerültek. A második világháborús szituáció érdekes körítés volt, ami remekül működött. Mivel akcióhorrorról van szó, az akciójelenetek nem csak hatásosak, hanem eléggé vérbőek is voltak. A látvány is jó lett, különösen jól sikerültek a különböző sminkek és ehhez kapcsolódó CGI elemek. Horrorként a film egyaránt operált nyomasztó és brutális képsorokkal is, bár az alkotás ebből a szempontból még egy könnyebben fogyasztható kategóriát képvisel.

Az Overlord összességében véve egy jól sikerült, kiváló atmoszférával bíró, szórakoztató akcióhorror. Ráadásul a film végére még a megtekintés közben elfogyasztott popcorn is valószínűleg lenn fog maradni.

Stáblista

  • Kiadás éve: 2018,
  • műfaj: akciófilm, horror,
  • hossz: 110 perc,
  • írta: Billy Ray, Mark L. Smith,
  • rendezte: Julius Avery,
  • főszerepben: Jovan Adepo, Wyatt Russell, Mathilde Ollivier, Pilou Asbæk, John Magaro,
  • zene: Jed Kurzel,
  • fényképezte: Laurie Rose, Fabian Wagner,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük