harbinger down

Harbinger Down kritika

Mozgókép-blog

A Harbinger Down egy aprócska költségvetésű high-concept horrorfilm, aminek fő célja az 1982-es John Carpenter klasszikus, A dolog hangulatának megidézése.

Sztori

Egy egyetemi kutatócsoport egy halászhajón utazva a bálnák életmód-változásait vizsgálja a Bering-szoros környékén. Egy nap egy jégbe fagyott roncsra bukkannak, amelyet a fedélzetre emelnek. A roncsból kiszabaduló organizmus elkezd a hajó utasaira vadászni…

Háttér

A Harbinger Down háttértörténete tulajdonképpen érdekesebb, mint maga az elkészült alkotás. A film mögött az Amalgamated Dynamics (ADI, StudioADI) nevű filmipari cég áll, amely animatronikus lények, prosthetic make-up és miniatűrök megvalósítására szakosodott. A legendás Stan Winston két tanítványa, Tom Woodruff Jr. és Alec Gillis alapította 1988-ban. A cég nagy névnek számít a szakmában, olyan filmeken dolgoztak, mint például a Jumanji,  Csillagközi invázió, az X-Men-franchise, a modern amerikai Godzilla-franchise vagy az Az.

A cég 2010-ben megbízást kapott arra, hogy készítse el A dolog előzményfilm szörny-effektjeit. A stúdió döntéshozói azonban meggondolták magukat és a klasszikus effekteket lecserélték jóval kevésbé hatásos CGI-ra. Az ADI szakemberei keserűen fogadták ezt a döntést, mivel ez már nem az első film volt, ahol egyszerűen lecserélték a munkájukat.

Woodruff és Gillis ezért úgy döntött, hogy elkészítik a saját “Dolog”-jukat közönségi finanszírozásból és zsebből. A Kickstarter kampány sikeres lett, és még egy producer is beszállt a projektbe, amelynek a végeredménye a Harbinger Down lett.

Harbinger Down rövid kritika

A Harbinger Down címe gyakorlatilag az is lehetne, hogy “Variációk A dologra”, ugyanakkor a hasonlóságok a háttértörténet ismeretében érthetőek. Jég, bezártság, gyilkos lények.

A film főszereplői tulajdonképpen a klasszikus módon megvalósított gyilkos dögök, amelyeknél csak kiegészítő jelleggel alkalmaztak CGI-t. És a lények tényleg “remekül” néznek ki, ezen a téren tényleg nagyon profi a film… már amikor látszanak.

A probléma az, hogy a Harbinger Down a decensre sikerült technikai demonstráción túl keveset ad. A dolog vagy az Alien nem csak a dögök vagy az audiovizuális hangulatteremtés miatt működött, hanem az emberközeli, emlékezetes karakterek miatt. A Harbinger Down figurái azonban kidolgozatlanok és klisések, így a dráma és a feszültség nem mindig működik a legjobban. Vannak egészen jól eltalált pillanatok és húzások (Lance Henriksen végig nagyon jó volt), de a film túlságosan hasonlít a nagy elődökre, forgatókönyve viszont jóval gyengébb azoknál. Az audiovizuális hangulatteremtés viszont egészen jól működött egy kisköltségvetésű indie horrorhoz képest, az egyedüli probléma, hogy bizonyos jelenetek (nyilván anyagi okokból) kissé túl sötétek.

A Harbinger Down ügyesen idézi meg a klasszikus horrorfilmek hangulatát, lényei fantasztikusan festenek, de túlságosan ismerős története és kidolgozatlan karakterei az összképet visszahúzták a középszer szintjére. Remekül meg tudta idézni a klasszikusokat, de újat nem tudott (és nem is igazán akart) mutatni, ez pedig hátrányára vált.

Harbinger Down előzetes

Stáblista

  • Megjelenés éve: 2015,
  • műfaj: horror, sci-fi,
  • játékidő: 82 perc,
  • írta és rendezte: Alec Gillis,
  • főszerepben: Camille Balsamo, Lance Henriksen, Reid Collums, Winston James Francis, Milla Björn, Edwin R. Habacon, 
  • zene: Christopher Drake,
  • fényképezte: Benjamin L. Brown,
  • a film IMDB oldala,
  • a film Wikipédia oldala (mint forrás).
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük