Archive borító

Archive kritika – ember és gép

Mozgókép-blog

Az Archive az ember és gép kapcsolatát vizsgáló sci-fi, mely végre el mer rugaszkodni az Ex Machina-vonal kiszámítható fordulataitól.

Sztori

A kissé cyberpunk közeljövőben játszódó történet főszereplő George, akinek az a munkája, hogy egy gyönyörű környezetben lévő, mindentől távol eső elhagyott kutatóállomást tegyen újra működőképessé és mesterséges intelligencia kísérleteket folytasson. A cégvezetésnek azonban fogalma sincs George valódi motivációjáról és kísérletei helyzetéről…

Rövid kritika

Egy ideje évente legalább egyszer leforgatnak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos filmet, aminek a felszínen nagyon fontos üzenete van a technológia veszélyeiről, ráadásul remekelnek a színészei és látvány téren is kiváló szintet hoz. 

Ráadásul a Mary Shelley Frankensteinje óta ismételgetett kliséket melegítik fel újra, hogy az amúgy technológiailag abszolút hozzá nem értő írók közölhessék nagyotmondó technofób üzeneteiket!!! Tök jó és hasznos, nem?

Amikor láttam az Archive poszterét és elolvastam a rövid sztoriismertetőjét, attól féltem, hogy ezt a filmet is ugyanúgy utálni fogom, mint az előbb leírt darabokat. Félelmem szerencsére alaptalan volt, mert bár ez a film is a Frankenstein témából építkezik, technofób okoskodás helyett egy mélyen emberi történetet mond el.

Az Archive legnagyobb előnye, hogy egy esendő, „hibás”, de átérezhető motivációkkal emberi lényt állít a középpontjába, és a film az ember-gép kapcsolat és technológiai fejlődés kapcsán feldobott kérdéseit pedig az ő küzdelmei szemszögéből látjuk. A film végén pedig egyenesen összetettem a két kezem, annyira hálás voltam, hogy elkanyarodtak az első és második bekezdésben szidott darabok már-már kötelező irányánál.

Audiovizuális szempontból a film maga a tökély. A díszletek hangulatosak, az operatőri munka és a zene gyönyörű. A rendezőnek külön pluszpont jár azért, amiért a vászonra (képernyőre) álmodott egy csodálatos szekvenciát, amit egyértelműen a Ghost in the Shell egyik legemlékezetebb jelenete ihletett. 

Színészi téren is csak dícsérni tudom a stábot. Theo James kiválóan hozta a súlyos terhet cipelő, érzelmeit visszatartó, túlzottan is céltudatos karakterét, Stacy Martin pedig szerethető emberséget adott a filmben szereplő összes karakterének.

Archive ajánló

Az Archive az a sci-fi, ami technofób bullshit helyett egy mélyen átérezhető emberi történetet mutat be. Megvalósítása remek, színészei kiválóak és bár nem megy mélyre a felvetett technolófilozófiai kérdések taglalásában, emocionális szinten megmozdítja a néző lelkét. 

Mellé ajánlott: Spike Lee – A nő (Her) Scarlett Johannson és a Joaquin Phoenix főszereplésével!

Archive előzetes

Stáblista

  • Írta és rendezte: Gavin Rothery
  • Főszerepben: Theo James, Stacy Martin
  • Zeneszerző: Steven Price
  • Fényképezte: Laurie Rose
  • Műfaj: dráma, sci-fi, thriller
  • Hossz: 109 perc
  • A film IMDB oldala.

Archive online

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.