san andreas underground

San Andreas Underground – Rejtekhelyek a GTA Online-ban

Játékblog

A GTA Online freemode-jában számos apró kis zug van, ahol meghúzhatod magad szükség esetén. Cikkemben San Andreas apró rejtekhelyeit mutatom be.

A GTA Online már jó ideje egy pay-to-win játék. Azonban a legális, de inkább illegális úton beszerzett GTA dollárokon nem lehet megvásárolni a helyismeretet vagy a vertikális gondolkodásmódot. A következőkben bemutatott rejtekhelyek legtöbbjét akkor is használni tudod, ha az adott challenge vagy munka miatt folyamatosan látszódsz a térképen.

Los Santos város

A metróalagutak és a csatornarendszer Los Santos város alatt

A metró- és csatorna alagutak rendszere körülbelül a Maze Bank irodaközponttól a Diamond kaszinóig terjed, délen pedig elér egészen az LSIA reptérig is. Kiterjedt mérete és sok-sok hozzáférési pontja ellenére kevés játékossal találkoztam, aki használná vagy akár ismerné, így ideális menekülési vagy rejtőzködési lehetőséget kínál.

Los Santos földalatti rejtekhelyek
zöld: földalatti szakasz
kék: földfeletti szakasz

További előnye, hogy a rendőrök legfeljebb csak a metróállomások szintjéig jönnek el, így könnyű őket lerázni.

A járatok ugyan láthatóak a térképen, azonban a felszínről vagy a levegőből nézve nem feltűnőek. Mivel magasságot (vagy mélységet) nem jelez a térkép, így ha például egy út alatt állsz meg, ellenfeleid csak zavarodottan keringenek majd feletted.

A csatorna Diamond kaszinó felőli bejárata kritikus fontosságú lehet a pénzszerzésnél. A Diamond Casino Heist alatt ugyanis ha a potenciális veszteséggel járó fogócska helyett egyből lehajtasz, egyből le tudod rázni a rendőröket. Ezzel megspórolhatod az elterelő sofőr árát is, illetve azt, hogy pénzt veszíts, amikor rádlőnek. A csatornában autóval is könnyű közlekedni.

Los Santos metró

A metróalagutaknál inkább azt javaslom, hogy egy agilisabb motorkerékpárt használj, mint amilyen a Ruffian, a Sanchez vagy a Manchez. Magukban az alagutakban ugyan elférnek az autók, viszont a metróállomások lépcsőjéhez a legtöbb túl széles vagy alacsony. Ráadásul a beléptető korlátokon sem jutsz át velük. Az említett motorokkal fel tudsz ugrani az állomások lenti peronjára, majd fel tudsz jönni velük a lépcsőn is, illetve a beléptetőn is átférnek.

GTA Online metróállomás

Arra azonban ügyelj, hogy egy SMG-vel rendelkező rendőr van az állomások beléptetője közelében! Ha menekülsz, ő még elkaphat (illetve addig lejönnek a többiek is), vagy rádlő, ha mondjuk elütsz egy gyalogost.

A metrót leggyakrabban az Executive Search VIP munkánál vagy Hot Property és Hold the Wheel eventeknél szoktam használni. Leginkább a belvárosban található, épülő felhőkarcoló mellett lévő bejáratot használom, mivel oda nagyon könnyű autóval is lehajtani. (Ez az 3 Alta St.-tel szemben lévő megálló, ha ott van lakásod, egyből arra fogsz nézni, amikor kilépsz az épületből vagy a garázsból.) Emellett a Vespucci Piernél lévő nagyobb bejáratot kedvelem az Executive Search miatt.

Ha annak idején az egyik kedvezményes időszakban a nyugati Maze Bank épületben vettél irodát, akkor a bejárat előtt lévő metróállomás jól fog jönni.

Maze Bank CEO iroda

LSIA épületek

A LSIA repülőtér déli részén az egyik épületbe hátulról be lehet jutni egy felfelé vezető lépcsőn, illetve egy létráról a tetőn keresztül. Egy kis folyosórat és egy várótermet fogsz találni, ahol általában két NPC üldögél. Egy italautomata is van a váróteremben, amivel HP-t tudsz pótolni.

LSIA épület

Egyszer egy freemode küldetés, talán utánpótlásszerzés közben találtam rá. Nem igazán vettem észre, hogy bárki tudatában lenne a létezésének. A legtöbbször az LSIA területén felbukkanó Hold the Wheel event alatt szoktam használni, akkor egy Sanchezt kell birtokolnod az idő lejártáig. A Sanchez előnye, hogy könnyedén fel tudsz vele kaptatni a lépcsőkön.

Egy kicsit kevésbé megbízható rejtekhely a reptér egyik bejárata mellett található nyitott Devin Weston hangár folyosója. Ez egy Business Battle helyszíne szokott lenni, szóval valószínűleg több játékos tud a létezéséről. Kívülről is be lehet jutni egy oldalajtón keresztül.

Devin Weston hangárja

Necces: garázs El Burro Heights környékén

Az egyik udvaron számos garázst találhatsz El Burro Heightsban. (Meg prostit a sarkon.) Ha az egyik garázshoz közelítesz, kinyílik az ajtaja. Menj a garázs végébe és becsukódik az ajtó! Értelemszerűen elég komoly problémája, hogy ha beáll valaki elé, akkor neki szintén kinyílik.

San Andreas rejtekhely

A garázs hátuljában lesz egy kis mozgástered, szóval Executive Search alatt rohangálhatsz annyit, hogy ne jelenj meg a térképen. Teszteltem, bevált. Ha van egy segéded, megkérheted, hogy parkoljon rá az ajtóra, így nem nyílik ki másoknak. Feltűnő lehet, viszont ha folyamatosan mozogsz és nem jelensz meg a térképen, nem fognak majd gyanút.

Nyilván egy Hot Property alatt már nem sokat ér a rejtekhely, mert egyből kiszúrják a helyedet.

San Andreas rejtekhely

Egy kellően magas autóval, mondjuk egy Burritoval meg tudod csinálni, hogy

  1. Behajtasz a garázsba.
  2. Elkezded lőni az ajtó felső szélét, közben tolatsz az autóval.
  3. Ha kellően rá tudsz parkolni, akkor az ajtó csak résnyire lesz nyitva. Ha megállsz, észre fognak venni, viszont így nem fog kinyílni az előtte álló játékosoknak.

E módszer gyakorlati hasznát még sajnos nem teszteltem. Beválhat a levegőben lévő ellenfelekkel szemben, de ha valaki elkezdi lőni az ajtót, valószínűleg berobban a jármű, amivel behajtottál.

Garázs La Mesaban

A Vagos banda területén található ez a garázs, nincs messze az El Burro Heights rejtekhelytől . Érdemes óvatosan mozogni a bandatagok közelében.

Ebben a garázsban egy kicsit több mozgástered van: a hátsó faltól számított körülbelül két méterig kijöhetsz, amíg ki nem nyílik az ajtó.

Ez a hely is autólopásnál bukkanhat fel helyszínként.

La Mesa garázs

Necces: garázs a belvárosban (Elgin Avenue)

Ez is kinyitható, ha elé állsz. Ha a bejárattal szemben lévő ajtóhoz lapulsz, akkor lezárul az ajtó.

Sajnos túl magas, hogy belülről lezárd bármilyen formában, így csak kívülről leparkolva tudod bebiztosítani a helyet. Ehhez nyilván kelleni fog egy segítő.

Ez a garázs az egyik “autóbeszerzés” helyszíne.

Elgin Ave

Rendőrségi épület (Mission Row)

A város szívében található rendőrségi épület garázsaiban is el tudsz rejtőzni. Rögtön kettő is van belőlük az épület udvarán, két-két felnyíló ajtajuk van. Az egyik freemode VIP munka során innen kell egy autót ellopni.

Közép San Andreas

A bánya (Great Chaparral)

Néhány fa árnyékban találhatod meg egy elhagyatott bánya csinos kis bejáratát. Egy bunker utánpótlásszerző küldetésében és a sztori módban is kapott egy kis szerepet ez a hely, szóval más játékosok tudhatnak róla. De…

San Andreas bánya

Ha elég gyorsan hajtasz be vagy futsz be, mielőtt valaki más is felbukkanna, a bejárat respawnol és teljesen zárt lesz megint a hely. Egyszer egy Overcompensator MK2 elől bújtam így el: a srác ugyan megtalálta a bejáratot a végén, viszont elbizonytalanodott, hogy miért lehet vajon lezárva.

Kilőtte ugyan a bejáratot, de elég időt adott, hogy megetessem egy finom rakétával a járat mélyéből.

Szintén érdemes olyan helyen megállni, ami pont egy út alatt van, így a játékosok arra fognak koncentrálni.

San Andreas elhagyatott bánya

Route 68

Los Santos várostól és a börtöntől északra található meg a Route 68 nevű főút. A börtöntől nyugatra fekszik egy kisebb település, amelynek egyik északi épületében egy ruhabolt, egy Fleeca bankfiók és egy élelmiszerbolt található.

Route 68

Az élelmiszerboltoknak néha van egy kis hátsó szobájuk, ennek azonban kettő is van. A második a kis hátsó raktárban található ajtón keresztül érhető el, és található benne egy széf is. (Egy motorosklub freemode küldetés helyszíne lehet, ahol ki kell rabolni a széfet. Valószínűleg páran ismerik a helyet, viszont nem igazán láttam már jó ideje, hogy bárki is indított volna ilyen típusú küldetést a publikus lobbikban.)

Route 68 bolt

A boltok és bankfiók épületével szemben, az út túloldalán, délre egy autószerelőműhelyt találhatsz. Az épület bal oldalán van egy kis lépcső és egy ajtó, amelyen keresztül be tudsz sétálni a műhely oldalsó szobájába.

Route 68 műhely

A szerelőműhelyekbe bejutni gyalog nem nagy trükk, hiszen csak be kell állni a nagy ajtók elé egy járművel, kiszállni, majd berohanni. Alapból nem vehetsz elő fegyvert benne, viszont távolról kilőheted a szerelőt, így szabaddá válik a terep.

Az oldalsó szoba viszont ad egy kis plussz időt arra, hogy felkészülj a nem várt vendégek fogadására. Mondjuk egy minigunnal vagy egy pár finom rakétával.

Route 68 rejtekhely

Paleto Bay: csatorna

Észak San Andreas kevés jó rejtekhellyel bír, de a Paleto Bay mellett elhaladó autópálya alatt húzódik egy hosszú cső. Egyik bejárata nem túl feltűnő helyen van, a másikon pedig csak motorral lehet átférni, gyalog nem.

Paleto Bay csatorna
Észak San-Andreas legjobb rejtekhelye

Executive Search teszt alatt pont lebuktam, de csak azért, mert túl közel parkoltam a bejárathoz, a srác pedig kiszúrt a levegőből. Épp akkor találtam meg a helyet és gyorsan odaért, szóval nem volt már idő csalit elhelyezni a zóna másik felében.

Ettől függetlenül sikerült nyerni, mert ő is belenézett egy kifelé tartó rakéta üzleti végébe. Jót bújócskáztunk, majd röhögtünk egy kört és elköszöntünk.

Paleto Bay csatorna térkép

Vasúti alagutak

A vasút egy szép nagy kört tesz meg San Andreas területén és számos alagutat találhatsz a síneket követve. Ezeknek annyi a hátránya, hogy szélesek, magasak és javarészt ismerik őket, szóval csak ideiglenes védelmet tudnak nyújtani.

Az egyetlen valamilyen szintű kivételt a dél Los Santosban, Rancho közelében található szakasz jelenti. Ezt a szakaszt rács fedi, két bejárata között elég nagy a távolság. Egy oldalsó járaton a csatorna nyitott szakaszába lehet kijutni.

Szintén Executive Deathmatch alatt használtam. Ha mozogsz, biztosan nem fognak megtalálni ott. Ha viszont látszol, egy fokkal már nehezebb helyzetben vagy: az oldalfalakon ugyan vannak kisebb beugrók, amik részben védenek, de felülről ki tudnak lőni a rácson keresztül.

Végszó San Andreas rejtekhelyei kapcsán

Amire figyelj még:

  • Óvatosan hajts be a bejáratokon járművekkel, lehetőleg ne látszanak a keréknyomok!
  • Kíméld a környezetet!
  • Ne hagyj hátra darabokat a járművedből!
  • A világítását kapcsold le a rejtekhelyen! Ha nem páncélozott, a legjobb, ha kis is szállsz belőle és keresel a rejtettebb pontot vagy biztosabb szöget.
  • Motorzúgás, lépések, lövések, ijedt NPC-k: ezek mind felhívhatják rád a figyelmet.

Te milyen rejtekhelyeket ismersz a GTA Online-ban? Használtad már ezek közül valamelyiket? Véleményedet, tapasztalataidat oszd meg kommentben a cikk alatt!

Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.