finch

Finch

Mozgókép-blog

A Finch egy gyönyörű, érzelmes sci-fi.

Sztori

Finch (Tom Hanks) a posztapokaliptikus Föld egyik túlélője, aki létrehoz egy robotot (Caleb Landry Jones), hogy az gondoskodjon a kutyájáról.

Finch rövid kritika

A Finch egy szép film.

Megható.

Papíron tisztes iparosmunka: egy tökéletesen kimért alapanyagokból álló, emocionális töltetű posztapokaliptikus sci-fi road movie, három főszereplője azonban Tom Hanks, a furcsa karakterekre specializálódott Caleb Landry Jones és egy bájos kutya, akik alakításukkal egy szolid kis csodává változtatják ezt az alkotást.

A film egyik erőssége az, hogy története eléggé fókuszált, a cél pedig jól definiált: Finch egy megtört és fáradt öregember, aki biztonságban akarja tudni a kutyáját egy élhetetlenné vált világban – nem világmentés vagy tudásvágy miatt hozza létre a fejlett mesterséges intelligenciával szerelt robotot, hanem kényszerből, mert gondoskodni akar utolsó hozzátartozójáról. A film középpontjában álló mester – tanítvány – kutya kapcsolatot az utazás fáradalmai, veszélyei és egy további tényező nehezítik, ami egy szélesebb emocionális skálát tesz lehetővé; a színészi játéknak köszönhetően pedig együtt sírunk és együtt nevetünk a karakterekkel. További dimenziót nyer az alkotás azzal, hogy az események során a kutya karaktere és reakciói szignifikáns szerepet kapnak – ez kiemeli Finch és a robot kapcsolatának bizalmi részét. Tom Hanks alakítása példás, a kutya (és trénerei) remekelnek, a robot… nos, maradandó emlék. 

Egy ilyen figurához szerintem három tényezőre van szükség:

 • egy egyedi designra, ami segíti a nézővel létesítendő emocionális kapcsolatot,
 • olyan FX szakemberek csapatára, akik a realisztikus megjelenítés mellett a szükséges művészi pluszt is bele tudják vinni a figurába,
 • olyan színészi munkára, amely a hangba és a mocap (motion capture) alakításba is bele tudja vinni a “lelket”. 

A robot esetében minden  a helyén volt, sőt! Caleb Landry Jones játékában az a durva, hogy egy jelentős szerepet játszó fejlődési ívet kellett átadnia, folyamatosan változó beszédstílussal és mozgáskultúrával. Ezt még élőszereplős alakításként is nehéz megoldani, Jones viszont beszéddel és mocappal olyan finomságot vitt a karakterbe, hogy csak ámultam rajta. 

Ismerős elemekből áll ugyan a film, de egy ilyen központi hármassal, ilyen színészi játékkal ezt a filmet csak imádni tudom. Minden más téren is rendben van: a hangulat erős, a díszletek és járművek emlékezetesek, a hatásvadászat ízléses keretek között marad, az időhúzó posztapokaliptikus klisék elmaradnak, a látvány pedig annak ellenére megkapó, hogy ez amúgy nem “látványfilm”. És még humora is van. Szép film, megható.

Finch magyar nyelvű előzetes

Stáblista

 • A megjelenés éve: 2021,
 • műfaj: dráma, kalandfilm, sci-fi,
 • játékidő: 115 perc,
 • rendezte: Miguel Sapochnik,
 • írta: Craig Luck, Ivor Powell,
 • főszerepben: Tom Hanks, Caleb Landry Jones, Seamus,
 • zene: Gustavo Santaolalla,    
 • fényképezte: Jo Willems,
 • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük