préda

Préda kritika

Mozgókép-blog

A Préda egy hangulatos, ötletes, tökös és szórakoztató Predator-film – erre pont ez nem kerül a mozikba. 

Sztori

Naru (Amber Midthunder) egy komancs gyógyító, aki vadász szeretne lenni, ám nő lévén a törzs nem támogatja törekvéseit. Amikor viszont felbukkan egy Predator, bizonyítania kell rátermettségét.

Préda rövid kritika

Az eredeti Predator egy igazi popkultúrális mérföldkő, folytatásai viszont sehogy sem tudtak a nyomába érni. Pedig az elmúlt évtizedek során már mindennel megpróbálkoztak: városi környezet, crossoverek (amik játékként sikeresek lettek, de filmként feledhetőek vagy gyengék), csapatos folytatás dzsungelben, akcióvígjáték-megközelítés…

Erre jön a Préda egy eredeti, önálló alapötlettel és egy jól felépített sztorival, főszereplővel.

A Préda egyik legnagyobb erőssége az, hogy nem csupán gimmickként használta fel a komancs-kultúrát és a női főszereplőjét – a vadászat filozófiája áthatja az egész filmet, főszereplője pedig nem egyszerűen egy nemcserélt férfi akcióhős. Naru ugyanis képzett és eltökélt harcos kreatív ötletekkel, ugyanakkor apró mérete, tapasztalatlansága és konoksága NAGYON nem válik előnyére a film során. A történet érdekes módon egy kicsit epizodikus jellegű és változatos eseményekben meglehetősen gazdag lett, de közben pont elegendő drámai töltetet is kapunk egy szép fejlődési ívvel a főszereplő részéről. A Predator? Badass, kegyetlen, de ínyenc – ráadásul a film okos és nem próbálja sokadjára is nulláról bemutatni. Tudjuk, ki ő, tudjuk, miért jött.

Audiovizuális szempontból remek lett a film, gyönyörűen fest, Sarah Schachner pedig egy különösen menő filmzenét hozott össze. (Utóbbiról esküszöm, hogy néha James Horner Az utolsó mohikánja jutott eszembe.) A CGI néha nem volt a legjobb, elment, mellékes apróság.

A feszültebb pillanatokban és az akciójelenetekben viszont fantasztikus a film. A koreográfiák remekül sikerültek, sok a kreatív ötlet a harcok során, a vágás pedig gyors, de jó. 

Összességében egy remekül sikerült, szórakoztató, pörgős és kemény darab lett a Préda. Ráadásul 100 percen belül marad a játékideje, ami külön pluszpontot érdemel.

Préda előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Prey,
  • a megjelenés éve: 2022,
  • műfaj: akciófilm, kalandfilm, dráma, horror,
  • játékidő: 99 perc,
  • rendezte: Dan Trachtenberg,
  • írta: Patrick Aison, Dan Trachtenberg, 
  • főszerepben: Amber Midthunder, Dakota Beavers, Dane DiLiegro, Stormee Kipp, Bennett Taylor,
  • zene: Sarah Schachner,
  • fényképezte: Jeff Cutter,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük