tremors 2.

Tremors 2. – Ahová lépek, ismét szörny terem kritika

Mozgókép-blog

A Tremors 2. – Ahová lépek, ismét szörny terem sajnos messze nem éri el elődje színvonalát, viszont ez érdekes módon nem az alacsonyabb költségvetésen múlott.

Sztori

Egy mexikói olajtársaság finomítója közelében graboidok jelennek meg és elkezdik levadászni a munkásokat. A cég egyik vezetője felkeresi a rossz üzleti döntései miatt elszegényedett Earlt (Fred Ward) és jelentős összeget ajánl fel neki, hogy irtsa ki a területen garázdálkodó szörnyeket. Earl nem túl lelkesen, de végül elfogadja az ajánlatot fiatal rajongója, a taxis Grady győzködését követően. A helyszínen azonban kiderül, hogy a graboidok bizony tudnak még új meglepetésekkel szolgálni.

Tremors 2. – Ahová lépek, ismét szörny terem rövid kritika

A Tremors annak idején érdekes módon lett sikeres. A mozipénztáraknál nem volt kiemelkedően nyereséges, azonban nagyot ment a VHS piacon az eladások és kölcsönzéseket tekintve. Végül a tervezett nagyobb költségvetésű folytatás nem valósult meg, ezért a projekt átkerült a stúdió „direct-to-video” részlege alá – ez pedig átlagos esetben nagyon rossz hírt jelent. Így szoktak születni az eredeti filmhez alig vagy egyáltalán nem kapcsolódó, igénytelen, alacsony költségvetésű „folytatások”, amelyek célja az, hogy a lehető legkevesebb pénzből a lehető legjobban kiaknázzák a jól hangzó címben rejlő anyagi potenciált.

A Tremors 2. viszont egy érdekes darab, hiszen az első film alkotói közül rengetegen visszatértek és a kis költségvetés ellenére audiovizuális szempontból sem marad el feltűnően az elődtől. (Ez azért áldozatokkal járt: a rendező S. S. Wilson például ingyen dolgozott a filmen, az AMDI pedig újrahasznosította az első film egyik graboid bábuját.) A visszatérő Fred Ward és Michael Gross hozta a kötelezőt, Helen Shaver korrekt munkát végzett új karakterként, ráadásul a lények megvalósítása is igényes lett. Az AMDI fantasztikus munkát végzett a fizikai megvalósításnál, ráadásul 1996-hoz képest a CGI minősége is egész korrekt volt.

Azonban…

A forgatókönyv viszont problémás volt, mert az új fiú karaktere nem igazán működött, humor terén is gyengébb volt az alkotás, ráadásul a szörnyek terén is inkonzisztens képet mutatott. Az első Tremors egyik nagy erőssége az volt, hogy a graboidokat egészen jól definiálta, erősségeik és gyengeségeik között pedig egész jó egyesúlyt teremtett. A folytatásban viszont az új lények behozatala miatt a graboidok által képviselt veszélyből visszavettek, míg az új dögök képességei és viselkedése logikátlanok lettek. 

Az audiovizuális hanguletteremtés jó volt, a látvány korrekt lett, a Ward / Gross / Shaver hármas pedig hozta a kellő karizmát. Ugyanakkor a sokkal gyengébb humor és a lények átgondolatlan gyengeségei miatt a folytatás elmaradt az első rész színvonalától. Ennek ellenére a direct-to-video folytatások között még így is egy erősebb darabnak mondható a film.

Tremors 2. előzetes

Stáblista

  • Eredeti cím: Tremors II: Aftershocks,
  • megjelenés éve: 1996,
  • játékidő: 100 perc,
  • műfaj: akciófilm, vígjáték, horror,
  • rendezte: S. S. Wilson,
  • írta: Brent Maddock, S. S. Wilson,
  • főszerepben: Fred Ward, Chris Gartin, Helen Shaver, Michael Gross,
  • zene: Jay Ferguson,
  • fényképezte: Virgil L. Harper,
  • a film IMDB oldala.
Doz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük